Het horloge, het woord komt van het Latijnse horologium dat letterlijk tijd zeggen betekent.
Na de komst van het kwartsuurwerk in de jaren zeventig werd er een revolutionaire omwenteling veroorzaakt in de geschiedenis van het horloge. Niet alleen werkte het uurwerk heel eenvoudig door het gebruik van een batterij, het werkte ook heel nauwkeurig met een afwijking van slechts één enkele seconde per maand. Tegenwoordig kunnen horloges meer dan alleen de tijd aangeven. Naast het aangeven van de datum en maanstand, kan onder andere een wekker ingesteld worden en de hartslag gemeten worden. Kijk eens bij horloges en zie wat wij voor jou hebben of kom naar een van onze winkels voor advies.
Naast een kwartsuurwerk zijn er nog andere type uurwerken. Welke dat zijn, wordt hieronder aan u verteld met nog een aantal andere belangrijke horlogetermen.
Mechanisch horloge
Een mechanisch horloge functioneert door middel van het klassieke opwindmechanisme. Dit type horloge leek even op de achtergrond te raken door de komst van nieuwere technieken, maar heeft een comeback doorstaan. Het is raadzaam een mechanisch horloge iedere dag rond dezelfde tijd op te winden.
Automatisch of zelfopwindbaar horloge
Het automatische horloge windt zichzelf op door de bewegingen van de pols van de drager. De armbewegingen laten een gewichtje roteren waardoor een veer wordt opgewonden.
Kwartshorloge
Kwartshorloges worden gevoed door een batterij. Deze batterij stuurt elektronische impulsen door een synthetische kristal en zorgt ervoor dat er één beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk. Kwartshorloges geven de tijd met sublieme precisie weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort horloge, één tot vijf jaar mee.
Kinetic horloge
Een Kinetic horloge bevat een rotor die draait door beweging van het horloge. Door de beweging (van arm en pols) gaat de rotor in het uurwerk draaien en bereikt daarmee een hoge snelheid. Zo wekt de rotor de energie op waarop het uurwerk draait. Niet alle energie die door de rotor wordt geproduceerd, wordt door het uurwerk opgenomen; een deel gaat naar de batterij waar het opgeslagen blijft tot een energietekort er aanspraak op maakt. Het horloge gebruikt deze energie als het stil ligt.
Chronograaf
Een chronograaf geeft de tijd aan in tienden van een seconde. Chronografen worden gebruikt om snelheid, afstand of hoogte te meten. Er zijn speciale modellen voor piloten, astronauten en parachutisten. De meeste chronografen zijn water-, stof-, wind- en shockproof.
Analoog en digitaal
De termen analoog en digitaal hebben betrekking op de wijze waarop een horloge de tijd weergeeft. Een horloge met wijzers wordt analoog genoemd, een digitaal horloge vertaalt de tijd in vier cijfers.
Kristal- en saffierglas
Kristalglas is harder dan gewoon mineraal- of vensterglas. Saffierglas is het sterkste, helderste en meest duurzame horlogeglas dat er is. Saffierglas is ook bij intensief gebruik zeer krasbestendig.
Lunette of bezel
De lunette (of bezel) is een metalen of kunststof frame waar het horlogeglas in zit geklemd. Op bijvoorbeeld duikhorloges is de lunette meestal draaibaar.
Kroon
De kroon is een knopje, meestal gepositioneerd aan de rechterzijde van een horloge, en wordt gebruikt voor het opwinden van een mechanisch horloge en het gelijkzetten van datum en/of tijd. Soms is de kroon geschroefd om te voorkomen dat er (spat)water in de kast komt.