Wat houdt een waterdicht horloge precies in? En hoe controleer ik de waterdichtheid van mijn horloge? Dit zijn vragen die wij regelmatig terugkrijgen van onze klanten. Daarom zetten we alle belangrijke informatie rondom een waterdicht horloge voor je op een rijtje.
De definitie van waterdichtheid bij horloges
Het is geen geheim dat standaard horloges niet gemaakt zijn voor gebruik onder water. Toch zijn er horloges die waterbestendig of waterproof zijn. Wanneer op een horloge aangegeven staat dat het in enige mate waterdicht is, zijn er in de horlogekast specifieke onderdelen toegevoegd die het uurwerk beschermen tegen het binnendringen van vocht. Deze horloges hebben vaak verschillende teksten en symbolen op de achterdeksel staan. Helaas geven deze vaak een verkeerd beeld van de waterdichtheid van een horloge. Termen zoals 3 atm of bar en 30 meter zijn de waarden die uit de test kwamen in de fabriek en die bij kamertemperatuur is uitgevoerd. Dit houdt dus niet in dat je er tot dertig meter diep mee kunt gaan duiken.
Om een duidelijker beeld te geven van de verschillende aanduidingen op de achterdeksels van horloges, zetten we deze even op een rijtje:
- 3 atm/bar/30m: Deze horloges zijn waterresistant en bestand tegen regen en spatwater.
- 5 atm/bar/50m: Deze horloges zijn waterproof en geschikt om mee te douchen of zwemmen, zolang er geen grote temperatuurverschillen optreden. Het horloge is niet geschikt om mee te duiken of snorkelen.
- 10 atm/bar/100m: Dit horloge is waterproof en geschikt voor de meeste vormen van watersport. Torenspringen en duiken kunnen beter zonder dit horloge gedaan worden. Verder moet er opgepast worden met temperatuurverschillen.
- 20 atm/bar/200m: Dit horloge is waterproof of divingproof en geschikt voor alle vormen van watersport en duiken.
Ondanks dat duikhorloges verschillende aanpassingen hebben om het horloge waterdicht te maken, zoals dikkere glazen en achterdeksels met een schroefafsluiting, is het noodzakelijk om dit elk jaar minimaal één keer te laten controleren. Dit garandeert de waterdichtheid van het horloge.
Temperatuurverschillen en condens
Een groot deel van de lekkages bij horloges wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen. Heeft een horloge bijvoorbeeld lang in de tropische zon gelegen en spring je vervolgens in een koud zwembad, dan krijgt het horloge een enorme klap en kan de kast vollopen met water. Onder de douche is het water ongeveer dezelfde temperatuur als de horlogekast. Een horloge kan daarom geschikt zijn om mee te douchen, maar toch vollopen wanneer ermee gezwommen wordt.
Er kan condens ontstaan aan de binnenkant van het glas van een horloge. Dit betekent niet meteen dat het horloge lekt. Wanneer een horloge plotseling afkoelt, kan het vocht in de lucht van het horloge een waas vormen aan de binnenkant van het glas. Deze waas verdwijnt na een tijdje vanzelf. Ontstaan er grotere druppels, dan is het raadzaam om het horloge naar een horlogemaker te brengen. Zo kan schade aan het uurwerk worden voorkomen.