Lab grown of synthetische diamanten zijn de afgelopen jaren gestegen in populariteit. Maar wat zijn lab grown diamanten precies? En wat is het verschil met natuurlijke diamanten?
Wat zijn lab grown diamanten?
Lab grown diamanten zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, echte diamanten. Ze hebben de chemische samenstelling en fysische eigenschappen van de verschijningsvorm van koolstof die diamant wordt genoemd. Het verschil tussen beide zit hem in de manier van ontstaan. Natuurlijke diamanten zijn tussen de één en drie miljard jaar geleden gekristalliseerd in de aardmantel, waarna ze door vulkanische uitbarstingen naar het aardoppervlak gebracht werden. Lab grown diamanten worden binnen enkele weken in een laboratorium geproduceerd.
Hoe wordt lab grown diamant geproduceerd?
Lab grown diamanten worden op twee manieren geproduceerd:
- De oudste methode is de High-Pressure High-Temperature. Hierbij worden hoge druk en temperatuur gebruikt om grafiet om te zetten naar diamant.
- Een recentere techniek is de Chemical Vapor Deposition. Hierbij slaan koolstofatomen in de vorm van diamant vanuit een gasmengsel neer op een kiemkristal van synthetisch of natuurlijk diamant. Deze groeien vervolgens aan de diamant. Bij deze manier van produceren krijgen de stenen vaak een lichtbruine of gelige kleur. Om een hogere kleurkwaliteit te krijgen, krijgt een deel van de stenen nog een HPHT nabehandeling.
Zowel bij een ruwe natuurlijke diamant als bij een ruwe synthetische diamant is de verdere verwerking hetzelfde. De ruwe diamanten worden, eventueel, opgedeeld in kleinere stenen, geslepen en gepolijst.
Prijzen en betrouwbaarheid
Lab grown diamanten waren tot ongeveer 10 jaar geleden nog redelijk kostbaar, maar door ontwikkelingen in de productietechnieken, en daardoor dalende productiekosten, zijn de prijzen gedaald. Het is lastig om een uitspraak te doen over hoe de prijzen zich verder gaan ontwikkelen. Maar omdat er verschillen zijn in herkomst en verhaal, is het van groot belang dat het duidelijk is in welk product er wordt gehandeld. Vooral vanwege het grote verschil in prijs tussen natuurlijke en synthetische diamanten.
Het is aan te raden om bij aankoop van een sieraad met diamant te vragen naar een certificaat. Dit geeft namelijk de beste garantie voor betrouwbare informatie over de herkomst van een diamant. Synthetisch diamant is 100% diamant en zelfs door gespecialiseerde juweliers is dit niet te onderscheiden van natuurlijk diamant. Toch is er een minuscuul verschil dat alleen met geavanceerde apparatuur vastgesteld kan worden. Dit kan bij instanties als het Nederlands Edelsteen Laboratorium of het International Gemological Institute in Antwerpen.
Bron: Federatie Goud en Zilver